Investigatii ginecologice pe grupe de varsta: 18-25 ani
Tinerele intre 18-25 ani au nevoie de sfatul medicului ginecolog atat pentru a invata sa foloseasca corect metodele contraceptive cat si pentru a se feri de bolile cu transmitere sexuala.
Pentru o imagine colpleta asupra sanatatii trebuie sa facem urmatoarele analize:
- Examenul de secretie vaginala
- Papanicolau, Chlamydia
- Mycoplasma-Ureaplasma
- Examenul senologic si ecografia de san,precum si cea utero-ovariana
Investigatii ginecologice pe grupe de varsta: 25- 40 ani
Femeile intre 25 si 40 ani au recomandare ca pe langa investigatii si analize preconceptionale, atunci cand se hotaresc sa devina mame
Etapa de maternitate aduce cu sine , investigatii sanguine si ecografice regulate, pentru monitorizarea corecta a sarcinii.
Investigatii ginecologice pe grupe de varsta: 40-50 ani
Perioada intre 40-50 ani este momentul in care apar modificari firesti in viata unei femei, care conduc la instalarea menopauzei.
Alaturi de analiza de secretie vaginala, Papanicolau si ecografia pelvina se adauga mamografia, la interval de doi ani.
Dupa instalarea menopauzei se continua efectuarea examenului citologic Babes-Papanicolau de rutina, anual si se continua screeningul pentru monitorizarea sanatatii prin mamografii la doi ani, asociate cu investigatii recomandate in functie de patologie, si ecografia abdomino-pelvina anuala.
In aceasta etapa a varstei, trebuie facuta osteodensitometria la interval regulate pentru a preintampina aparitia osteoporozei.
Indiferent de varsta, anual trebuie facute analize de sange uzuale, sumar de urina , urocultura si in functie de patologie, teste endocrinologice.
Pentru a preintampina afectiunile din sfera genitala se recomanda tuturor femeilor consultatia ginecologica anuala si investigatiile aferente fiecarei grupe de varsta.