Afecțiuni cardiologice în rândul tinerilor
Dr. Caterina LoghinCând ne gândim la afecțiunile cardiologice, adesea le asociem persoanelor în vârstă. Experiența arată însă, că această patologie este mult mai des intâlnita decât realizăm printre adulții tineri.
Astfel majoritatea patologiei adolescentilor este reprezentată de malformațiile congenitale, cele mai frecvente fiind defectele septale atriale și ventriculare, tetralogia Fallot, coarctația de aortă sau transpoziția vaselor mari. Acestea sunt diagnosticate în copilărie.
În ceea ce privește adulții tineri, printre care se numără și sportivii - o subpopulatie aparent într-o stare de sănătate foarte bună, aceștia pot suferi de afecțiuni ale muschiului cardiac - cardiomiopatie hipertrofică, cardiomiopatie dilatativă, displazie aritmogenă de ventricul drept, miocardită sau implantare anormală a arterelor coronare. Acestea sunt predominant genetice, dar se pot manifesta la vârsta adultă, de unde recomandarea de screening în familie.
Din ce în ce mai multe studii epidemiologice evidențiază că tinerii sunt afectati de probleme cardiologice dobândite într-un procent mult mai mare comparativ cu deceniile trecute.
Ingrijoratoare este și creșterea incidenței infarctului miocardic la populația cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 ani.
Această creștere alarmantă este legată în principal de modificarea stilului de viață prin alimentație și sedentarism.
Studiile arată că majoritatea pacienților internați pentru infarct miocardic, fără probleme de sănătate înaintea evenimentului, aveau de fapt factori de risc cardiovasculari importanți. Printre factorii de risc cardiovasculari majori, asociați evenimentelor cardiovasculare, se numără fumatul, obezitatea, diabetul zaharat, dislipidemia și hipertensiunea arterială.
Din cauza caracterului neașteptat al acestor patologii, semnele de alarmă nu sunt întotdeauna recunoscute. Printre simptomele ce ar trebui să orienteze spre un consult cardiologic se numără: durerea în piept, pierderea conștienței, amețeală, lipsa de aer sau edemele. Iradierea durerii din piept spre umeri, mandibulă, omoplați sau gât, pot fi caracteristici ale originii cardiace ale durerii. În cazul femeilor aceste simptome pot fi nespecifice, ceea ce întârzie diagnosticul.
Întrebarea firească este ce putem face? În primul rand, prevenția este metoda cea mai eficientă - prin conștientizarea importanței alimentației echilibrate cu excluderea alimentelor intens procesate încă din copilărie și educația spre mișcare constantă și sport.