Proceduri Dermatologie

Proceduri Dermatologie



1. CRIOTERAPIA

Crioterapia reprezintă o metodă de înlăturare a unor leziuni cutanate superficiale, precum veruci vulgare (negi), keratoze seboreice sau keratoze actinice. Este o procedură rapidă cu rezultate cosmetice foarte bune. Nu necesită pregătire prealabilă și nici anestezie locală, fiind nedureroasă sau cu disconfort minim.

Azotul lichid este aplicat cu ajutorul unui dispozitiv special până când țesutul nedorit este înghețat. Sub leziunea tratată se formează o bulă și în mod ideal, pe măsură ce sub aceasta se reface pielea normală, acoperișul bulei se va detașa. Uneori, dacă leziunea este foarte groasă (spre exemplu o verucă de mari dimensiuni), se detașează doar porțiunea superficială și poate fi necesară o nouă ședință. În general durează 1-4 săptămâni până la detașarea crustei.

Care sunt indicațiile?

Prin crioterapie pot fi tratate mai multe tipuri de leziuni cutanate:

 • Leziuni virale: veruci (negi), condiloame genitale, molluscum contagiosum
 • Tumorete benigne: keratoze seboreice, papiloame, angioame cherry
 • Carcinoame cutanate superficiale - carcinomul bazocelular
 • Leziuni precanceroase
 • Lentigo solar (pete de vârstă)
 • Cicatrici cheloide (ameliorarea aspectului acestora)

Cu ajutorul unui aplicator special de tip spray, crioterapia poate fi folosită și pentru:

 • Afecțiuni ale părului: alopecie areata și androgenetică
 • Acnee
Care sunt avantajele?

- nu necesită pregătire prealabilă, nici anestezie locală, fiind nedureroasă în momentul aplicării, sau cu disconfort minim
- poate fi efectuată la orice vârstă, inclusiv la copii
- poate fi efectuată fără riscuri pe perioada sarcinii și alăptării
- este o procedură rapidă, durata de tratament a unei leziuni fiind de 10-30 de secunde, putând fi tratate mai multe leziuni în aceeași ședință
- are rezultate cosmetice foarte bune, perioada de recuperare este rapidă și vă puteți relua activităile cotidiene imediat după procedură



2. DERMATOSCOPIA ȘI TRICOSCOPIA

Dermatoscopia este o metodă modernă, neinvazivă și rapidă de examinare a pielii. Medicul dermatolog utilizează un instrument optic special, la care este atașată o sursă de lumină (dermatoscop) ce permite vizualizarea detaliată a leziunilor cutanate și oferă informații despre structura în profunzime a leziunii.

Când este indicată?

Principala indicație a dermatoscopiei o constituie nevii pigmentari (alunițele). Cu ajutorul dermatoscopului pot fi evidențiate modificări ale leziunii ce sunt invizibile cu ochiul liber, și astfel reprezintă cea mai utilă metodă pentru diagnosticul precoce al cancerului cutanat. Este recomandat ca anual să fie efectuată o examinare de rutină a leziunilor cutanate, în special a celor pigmentare. Și de asemenea, este bine să se efectueze o dermatoscopie dacă o aluniță a fost traumatizată accidental, s-a rupt, a sângerat sau dacă și-a modificat forma, dimensiunea sau culoarea.

Dermatoscopul permite atașarea unei camere foto pentru a putea capta și stoca imaginile leziunilor. Astfel, la o examinare ulterioară, se pot compara imaginile pentru a vedea dacă au apărut modificări.

Dermatoscopia prezintă multiple alte indicații - practic se poate folosi pentru orice tip de leziune cutanată, pentru a diferenția leziunile benigne de cele maligne, dar și în dermatoze inflamatorii, în depistarea unor parazitoze cutanate, sau în afecțiuni ale unghiilor.

Dermatoscopia nu stabilește însă diagnosticul de certitudine - În cazul în care există elemente de suspiciune privind natura malignă a unei leziuni, medicul vă poate recomanda efectuarea unei biopsii sau excizii chirurgicale, diagnosticul final fiind stabilit în urma examenului histopatologic (analiza la microscop a țesutului).

TRICOSCOPIA

Tricoscopia este un termen folosit pentru examinarea firelor de păr și a scalpului (din limba greacă trichos = păr) cu ajutorul dermatoscopului. Este o metodă recent dezvoltată, extrem de utilă în diferențierea formelor de cădere a părului (alopecia areata, alopecia androgenetică, alopecii cicatriciale, efluviu telogen, etc) cât și pentru evaluarea prognosticului și monitorizarea tratamentului și a rezultatelor obținute.




3. Examenul cu LAMPA WOOD

Lampa Wood este un dispozitiv ce emite lumină ultravioletă de tip A cu lungime de undă între 320-450 nm. Este folosită în dermatologie pentru diagnosticarea anumitor afecțiuni cutanate, în funcție de fluorescența sau modificările de culoare constatate. Printre aceste afecțiuni, se numără:

 • Infecții cutanate fungice (micoze) - anumite specii de fungi emit o fluorescență verzuie (ex: Pitiriazis Versicolor, Tinea capitis)
 • Infecții bacteriene - Eritrasma (Corynebacterium minutissimum emite o fluorescență roșu-coral), leziuni suprainfectate cu Pseudomonas
 • Pediculoză
 • Porfiria cutanata tarda
 • Afecțiuni pigmentare - vitiligo, melasmă

Examinarea se face într-o încăpere întunecată. Lampa se ține la o distanță de 10-30 de cm față de pielea pacientului timp de câteva secunde. Pielea normală se colorează într-o nuanță albăstruie, iar dacă apar modificări de fluorescență sau de culoare se pot diagnostica anumite afecțiuni. Investigația este lipsită de riscuri pentru pacient, nu produce arsură solară (întrucât lampa nu emite radiații de tip UVB) și poate fi efectuată și persoanelor cu sensibilitate la soare (fotosensibilitate).

Nu este nevoie de o pregătire specială înainte. Trebuie ținut cont doar ca zona care urmează să fie analizată să nu fie spălată în ziua examinării și să nu fie aplicate produse cosmetice (creme, deodorant, machiaj) în locul respectiv, pentru a nu influența rezultatul examinării.