Info pacienti

Info pacienti


Cum va putem ajuta?


Programarile se pot face astfel:

 

  • Personal, prin prezentare la Receptia de la Sediul Medis Central Campina, de pe strada Grivitei nr. 83
  • Telefonic, la numerele:
      tel/fax: 0244 373 108
      Vodafone:  0731 319 352
  • Folosind formularul de programare online prezent in bara din stanga de pe oricare din paginile site-ului nostru

Care este diferenta dintre un consult si un control de specialitate?


Veti gasi in cadrul paginii Specialitati Medicale si Chirurgicale optiunea de a va programa pentru un consult sau un control de specialitate. 
In cazul in care acesti termeni va sunt neclari, va aducem la cunostiinta ca un consult reprezinta examinarea pacientului de catre doctor in cadrul unei prime prezentari, in timp ce controlul de specialitate inseamna revenirea pacientului la intervale prestabilite de timp pentru a fi urmarit de catre doctorul sau curant. 

Pregatirea pacientului pentru colonoscopie


Inainte de colonoscopie trebuie discutat cu medicul despre:

  un eventual tratament in curs cum ar fi tratamentul cu insulina sau altemedicamente utilizate in tratamentul artritei. Trebuie discutat cu medicul daca este voie sa fie administrate aceste medicamente in ziua cand are loc procedura  
  eventualele alergii la medicamente, inclusiv anestezicele  
  probleme ale coagularii sangvine sau tratamentul cu anticoagulante cum ar fiwarfarina sau medicamente antiinflamatorii nesteroidiene cum ar fi aspirina  
  un istoric de boala cardiaca sau alte probleme de aceasta natura. Daca pacientul ia antibiotice inaintea interventiilor dentare trebuie ca acesta sa intrebe medicul daca si in acest caz este necesar sa urmeze un astfel de tratament  
  efectuarea unei examen radiologic cu substanta de contrast cu cel putin patru zilein urma  
  posibilitatea ca pacienta sa fie insarcinata  


Se poate ca medicul sa indice pacientului sa intrerupa tratamentul cu aspirina sau cu fier cu 7 - 14 zile inainte de examinare. Daca pacientul trebuie sa urmeze un tratament cu anticoagulante in mod regulat trebuie sa discute cu doctorul inainte. 
Inainte de examinare trebuie sa fie pregatit colonul. Posibilitatea medicului de a vedea cat mai bine interiorul colonului depinde in mare masura de modul in care acesta este curatat de continut. 
Urmatoarele informatii sunt necesare pentru o cat mai buna pregatire a colonului. Medicul va discuta cu pacientul si ii va da indicatii in functie de starea de sanatate, varsta sau de vreun tratament cronic al pacientului: 

  1) cu o zi sau doua inainte de colonoscopie trebuie ca pacientul sa nu mai manance alimente solide si sa bea doar lichide clare cum ar fi apa plata, ceaiul, cafeaua, sucuri de fructe. Daca  are foame, cu stari de hipoglicemie, poate consuma ciocolata sau bomboane.Nu trebuie ca pacientul sa manance sau sa bea mancare rosie sau sucuri rosii, patlagele, struguri, seminte de floarea soarelui, kiwi, pepene verde etc. Exista, mai nou, si unele solutii de mare ajutor in pregatirea colonului, dar acest lucru trebuie discutat inainte cu medicul  
  2) medicul va prescrie un laxativ pe care pacientul il va lua in seara dinaintea interventiei. Laxativul este sub forma de praf (FORTRANS- 4 plicuri, 1 plic dizolvat la 1 litru de apa).Aceasta solutie va trebui sa fie bauta de pacient cate putin ,in mai multe reprize:1 litru intre orele 14-16, apoi inca 1 litru intre16-18, alt litru intre 18-20, si ultimul litru de solutie intre20-22. Este bine ca pacientul sa stea acasa in seara dinaintea examinarii deoarece va trebui sa mearga des la baie  
 

3) trebuie ca pacientul sa bea destule lichide pentru a evita deshidratarea si pentru o cat mai buna pregatire a colonului

 
  4) nu trebuie sa se manance mancare solida dupa administrarea laxativului  
  trebuie sa se evite hidratarea cu lichide cu 6-8 ore inainte de colonoscopie  
  5) se poate ca medicul sa dea indicatie de efectuare a unei clisme evacuatorii pentru o cat mai buna pregatire a colonului in cazul in care se impune efectuarea unei  anestezii sau daca pacientul doreste acest lucru.

Pregatirea pacientului pentru ecografie


Ecografie abdomen superior
Recomandari pentru o buna vizualizare:
• Nu mancati si nu consumati lichide cu 6 ore inainte. Este permis un pahar de apa plata in acest interval.
• pentru balonare se pot lua in ziua precedenta: Sab Simplex sau Espumisan: 1 lingura in seara de dinaintea examinarii si 1 lingura cu 3 ore inaintea examinarii; - Debridat, comprimat 100 mg: 1 cpr x 3/zi.

2. Ecografie vascularizatie renala
Recomandari pentru o buna vizualizare:
• Nu mancati si nu consumati lichide cu 6 ore inainte. Este permis un pahar de apa plata in acest interval.
• daca sunteti balonat, se recomanda ca in ziua precedenta investigatiei sa luati urmatoarele
medicamente : - Sab Simplex sau Espumisan: 1 lingura in seara de dinaintea examinarii si 1 lingura cu 3 ore inaintea examinarii; - Debridat, comprimat 100 mg: 1 cpr x 3/zi.
• daca suferiti de hipertensiune arteriala si luati medicatie antihipertensiva consultati-va cu medicul cardiolog in vederea intreruperii tratamentului incepand cu ziua precedenta ecografiei si pana in momentul efectuarii acesteia.

3. Ecografie abdomen inferior (aparat genital)
Recomandari pentru o buna vizualizare:
• cu 1 ora inainte de investigatie sa fii baut 1 L de apa plata intr-un interval de 30 minute si sa nu urinati, chiar daca aveti aceasta senzatie; astfel, vezica urinara va fi plina in momentul investigatiei.

4. Ecografie sarcina
Ecografie transvaginala
• pacientele trebuie sa urineze inainte de efectuarea investigatiei
Ecografie trimestrul I si Trimestrul II sau III
• pacienta va consuma lichide in mod normal (1.5-2 L/24 ore) si nu va urina inaintea
investigatiei, astfel incat vezica urinara sa fie pe jumatate plina

5. Ecografie ginecologica transvaginala
Recomandari pentru o buna vizualizare:

• pacientele trebuie sa urineze inainte de efectuarea investigatiei

6. Ecografie sistem arterial membre
Ecografie sistem venos membre
• nu este necesara o pregatire prealabila
• NOTA: este important sa aveti o recomandare de la medicul dumneavoastra curant care sa
precizeze regiunea de investigat

7. Ecocardiografie
Ecografie sistem venos membre
• nu este necesara o pregatire prealabila
• NOTA: este important sa ii aratati medicului cardiolog care efectueaza ecografia un test
EKG de repaus recent

8. Ecografie de san
• nu este necesara o pregatire prealabila
• este important sa aduceti, mamografiile anterioare, daca acestea exista
• pentru pacientele in perioada activa sexuala, se recomanda efectuarea ecografiei in primele zile dupa terminarea menstruatiei.

9. Alte tipuri de ecografii: ecografie tiroidiana, scrotala, de sold, muschi/articulatii, parti moi, transfontanelara sugari
• nu este necesara o pregatire prealabila